Museo auki ke, la, su klo 12-17.
Tapahtuma
12.06.2023 12:00-17:00
Helsinki-päivä 12.6, vapaa pääsy ja ohjelmaa
Tarjoamme vapaa pääsyn museoon ja Idän henkisyys -näyttelyyn Helsinki-päivänä 12.6! Museo auki klo 12-17.
Ohjelmaa
12.30-14.00 ‘風林火山(furin-kazan) - japanilaisen kalligrafian työpaja’ (HUOM! ilmoittautumiset ennakkoon sähköpostitse: siiri.oinonen@gyllenbergs.fi)
13.00 suomenkielinen yleisöopastus Idän henkisyys -näyttelyyn
14.00 ruotsinkielinen yleisöopastus Idän henkisyys -näyttelyyn
15.00-16.30 ‘風林火山(furin-kazan) - japanilaisen kalligrafian työpaja’ (HUOM! ilmoittautumiset ennakkoon sähköpostitse: siiri.oinonen@gyllenbergs.fi)
風林火山(furin-kazan) - japanilaisen kalligrafian työpaja on perinteiseen japanilaiseen kalligrafiaan eli shodon tutustumista. Työpaja kestää 1,5 tuntia ja siinä harjoitellaan kirjoittamaan neljä kanji merkitystä 風林火山 (furin-kazan). 風林火山 (furin-kazan) on nelikirjaiminen sanoma, jota Samurai daimyo, Shingen Takeda (1521–1573), käytti armeijansa lipun symbolina. Takeda lainasi neljä lausetta Sun Zin kirjoittamasta The Art of War -teoksesta.
1. 其疾如風: 其の疾はやきこと風の如ごとく、nopea kuin tuuli
2. 其徐如林: 其の徐しずかなること林の如く、hellä kuin metsä
3. 侵掠如火: 侵掠しんりゃくすること火の如く、raju kuin tuli
4. 不動如山: 動かざること山の如し、vakaa kuin vuori
*風林火山(furin-kazan) - tuuli, metsä, tuli, vuori
Suomalaista sisua voidaan kutsua samura-damashiiksi tai samurain sisuksi Japanissa. Sengoku-kausi, eli taistelevien valtioiden aikakausi, on merkillinen kausi japanilaisille, jolloin oli mahdollista, oppia monenlaista kulttuuria ja moraalia. Sengoku-kauden sotapäälliköt edistivät sotastrategiaa ja kaupunkikehitystä buddhalaisuuden opetusten pohjalta. Tämä tarkoittaa, että japanilaisen samurai-damashiilla on syvä yhteys buddhalaisuuden opetuksiin. Tänään kirjoitetaan shodoa, oman kotikaupungin sotapäällikön Shingen Takedan viisauden sanomaan perustuen.
Työpaja on maksuton, eikä edellytä aiempaa taustaa kalligrafian parissa. Työpaja pidetään kahteen kertaan Villa Gyllenbergissä Helsinki-päivänä 12.6. Ensimmäinen paja on klo 12.30–14 ja toinen on klo 15–16.30. Ilmoittautumiset työpajoihin sähköpostitse museon yleisöpalveluvastaavalle, siiri.oinonen@gyllenbergs.fi
Yukina Yamamoto on Jyväskylässä asuva japanilainen taiteilija, joka on harjoittanut japanilaista kalligrafiaa yli 20 vuotta. Japanissa hän on ansainnut kalligrafiaopettajan arvon shihan, joka pätevöittää kalligrafian opettajaksi tai tutkijaksi. Hänen kotikaupunkinsa on Kofu, Yamanashi.