Museo auki ke, la, su 12-17.

Runollinen todellisuus – 1920–40-lukujen taidetta, muotia, muotoilua ja puutarhoja

22.4–13.9.2026

Runollinen todellisuus – 1920–40-lukujen taidetta, muotia, muotoilua ja puutarhoja

Villa Gyllenbergin taidemuseo järjestää keväällä ja kesällä 2026 näyttelyn, joka esittelee 1920–40-lukujen romanttista ja elämäniloista kuvataidetta, muotia, muotoilua ja puutarhoja. Maailmansotien välisenä aikana ja 1940-luvulla moni kuvataiteilija ja muotoilija janosi kauneutta, dekoratiivisuutta ja värikkyyttä. Kukat, puutarhat ja paratiisilliset näkymät olivat yleisiä aiheita. Historiasta ammentaminen oli hyvin yleistä niin huonekalumuotoilussa, kuvataiteessa kuin muodissakin.

Yksi näyttelyn pääteemoista on ranskalainen jälki-impressionismi, niin kutsutut poeettisen todellisuuden maalarit (Les peintres de la réalité poétique). He maalasivat esittävää taidetta runolliseen ja elämäniloiseen tyyliin Henri Matissen ja Pierre Bonnardin jalanjäljissä erityisesti 1930- ja 40-luvuilla. Moni Pariisissa toiminut suomalainen taiteilija, kuten Tove Jansson, Birger Carlstedtin ja Yngve Bäck, innoittui tästä taiteesta.

Näyttelyssä esitellään 1920–40-lukujen ranskalaista ja suomalaista maalaustaidetta, tyylipukuja, huonekaluja ja puutarhoja.

Näyttely perustuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena on tuoda esiin uusia näkökulmia 1920–40-lukujen taiteesta, muodista, muotoilusta ja puutarhataiteesta sekä arvioida uudelleen modernin taiteen ja muotoilun historiaa. Näyttelyn asiantuntijoina ja näyttelyjulkaisun kirjoittajina toimivat professori Ville Lukkarinen, dosentti Maija Mäkikalli, FT Julia Donner ja FM Janne Arnesen. Näyttelyn kuratoi Villa Gyllenbergin intendentti Lotta Nylund.

Kuva: Tove Jansson, Nainen ja gladiolus, 1938, öljy kankaalle, M & E Galleri, Enköping, Ruotsi.