Museo auki ke, la, su klo 12-17.

Museosta

Signe ja Ane Gyllenberg perustivat vuonna 1949 lääketieteellistä tutkimusta tukevan ja taidekokoelmaa ylläpitävän säätiön. Pariskunnan toiveena oli saattaa taidekokoelma yleisön nähtäville, mistä syntyi ajatus gallerian rakentamisesta kodin yhteyteen.

Signe ja Ane Gyllenbergin kodin, Villa Gyllenbergin, suunnitteli Matti Finell ja se valmistui vuonna 1938. Vuonna 1955 taloa laajennettiin uudella ruokasalilla.

Gallerian suunnitteli arkkitehtitoimisto Ålander – Packalén – Korsström, pääarkkitehtina Per-Mauritz Ålander ja rakennustyöt tehtiin 1970-luvun lopussa. Per-Mauritz Ålander on työskennellyt Alvar Aallolle, ja gallerian arkkitehtuurissa on kaikuja Aallon arkkitehtoonisesta perinnöstä.

Sekä Signe että Ane Gyllenberg kuolivat vuonna 1977. Villa Gyllenberg vihittiin virallisesti käyttöön joulukuussa 1980.

Museo tänään

Museossa on esillä sekä säätiön omaa taidekokoelmaa että lainateoksia sisältäviä erityisnäyttelyitä.

Kotimuseon puolella on esillä suomalaista kultakauden taidetta, sekä vanhempaa eurooppalaista taidetta. Salongin, pikkusalongin sekä ruokasalin sisustuksena on alkuperäisiä, pariskunnalle kuuluneita huonekaluja ja esineitä.

Museon toisessa kerroksessa on esillä joitain maalauksia, huvilan vanha kylpyhuone sekä viherhuone. Yläkerrasta löytyy myös pieni näyttely, joka kertoo Gyllenbergien perheestä, talosta ja puutarhasta sekä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiöstä.

Kotimuseon toisessa kerroksessa pyörii kaksi noin 20 minuuttia kestävä dokumenttielokuvaa. Toinen on vuodelta 2012 ja kertoo säätiöstä ja Ane Gyllenbergistä, ja toinen on vuodelta 2022 ja kertoo museossa vuonna 2021 toteutetun remontin yhteydessä tehdystä kokoelmatyöstä.

Museon toiminta ja kävijämäärät kasvoivat voimakkaasti 2010-luvulla ja kävi selväksi, että tilat pitää remontoida. Vuosina 2020-21 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä rakennettiin laajennusosa, jossa on uusi sisäänkäynti, aulatila sekä museokauppa. Uudisosan on suunnitellut Nomad arkkitehdit, ja pääarkkitehtina toimi Anna-Mari Gramatikova-Lindberg.

Museon remontti valmistui loppuvuodesta 2021, ja museo avattiin uudestaan 2.2.2022.