Museo auki ke-to 12-17 & la-su 11-17.

Museosta

Signe ja Ane Gyllenberg perustivat lääketieteellisen tutkimussäätiön vuonna 1949. Taiteen merkitys säätiössä kasvoi vuonna 1966, kun Ane Gyllenberg päätti lahjoittaa merkittävän taidekokoelmansa säätiölle. Pariskunnan toiveena oli saattaa taidekokoelma yleisön nähtäville, mistä syntyi ajatus gallerian rakentamisesta kodin yhteyteen.

Museo sijaitsee Signe ja Ane Gyllenbergin entisessä kodissa, jonka alkuperäinen osa valmistui vuonna 1938 Matti Finellin suunnittelemana. Vuonna 1955 taloa laajennettiin uudella ruokasalilla.

Gallerian suunnitteli arkkitehtitoimisto Ålander – Packalén – Korsström, pääarkkitehtina Per-Mauritz Ålander. Gallerian rakennustyöt tehtiin 1970-luvun lopussa. Per-Mauritz Ålander on työskennellyt Alvar Aallolle, ja gallerian arkkitehtuurissa on kaikuja Aallon arkkitehtoonisesta perinnöstä.

Sekä Signe että Ane Gyllenberg kuolivat vuonna 1977. Villa Gyllenberg vihittiin virallisesti käyttöön joulukuussa 1980.

Museo tänään

Museossa on esillä sekä säätiön omaa taidekokoelmaa että lainateoksia sisältäviä erityisnäyttelyitä. Erityisnäyttelyitä on yksi tai kaksi vuodessa. Muulloin esillä on valikoima oman kokoelman teoksia.

Kotimuseon puolella on esillä suomalaista kultakauden taidetta, sekä vanhempaa eurooppalaista taidetta. Salongin, pikkusalongin sekä ruokasalin sisustuksena on alkuperäisiä, pariskunnalle kuuluneita huonekaluja ja esineitä.

Museon toisessa kerroksessa on esillä joitain maalauksia, viherhuone, huvilan vanha kylpyhuone sekä noin 20 minuuttia kestävä dokumenttielokuva säätiöstä ja Ane Gyllenbergistä. Elokuva on ruotsiksi, tekstitys suomeksi.

Museon toiminta ja kävijämäärät kasvoivat voimakkaasti 2010-luvulla ja kävi ilmeiseksi että tilat pitää remontoida. 2020-21 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä rakennettiin laajennusosa, jossa on uusi sisäänkäynti, aulatila sekä museokauppa. Uudisosan on suunnitellut Nomad arkkitehdit, ja pääarkkitehtina toimi Anna-Mari Gramatikova-Lindberg.

Museon remontti valmistui loppuvuodesta 2021, ja museo avattiin uudestaan 2.2.2022.