Museo suljettu näyttelyvaihdon vuoksi 10.-25.6.2024.

Ajan hengessä. Kokoelma Ane Gyllenberg 26.6.–29.9.2024

Ajan hengessä. Kokoelma Ane Gyllenberg 26.6.–29.9.2024

Missä määrin ajan henki vaikuttaa siihen, miten me sisustamme, ja minkälaisesta taiteesta me pidämme? Kokoelmanäyttely Ajan hengessä. Kokoelma Ane Gyllenberg tarkastelee Villa Gyllenbergin taidekokoelmaa ja sisustusta osana aikansa tyyli-ihanteita ja avaa ikkunan kolmeen aikakauteen.

Näyttelykävijä pääsee kurkistamaan 1930-luvun miljööhön, jossa antiikkiesineet, vanha taide ja uskonnolliset esineet vievät aikamatkalle kaukaiseen menneisyyteen. 1940–50-luvuilla rakennettiin suomalaisuuden tarinaa, mikä heijastuu myös Gyllenbergin kokoelmassa. Toisaalta Ane Gyllenberg keräsi myös kansainvälisesti suuntautuneiden naistaiteilijoiden teoksia. 1960-luvulla modernismi löi läpi niin sisustuksessa kuin Gyllenbergin taidekokoelmassa, ja kokoelmaa kartutettiin muun muassa suomalaisella taidegrafiikalla ja Juhani Linnovaaran suurikokoisilla öljymaalauksilla.

Kotimuseon puolella astutaan Gyllenbergien kotiin, jossa voi kokea 1900-luvun puolivälin porvariskodin tunnelmaa ja sen elämää arkena ja juhlana. Villa Gyllenberg oli edustuskoti sekä taide- ja antiikkikokoelman näyttämö. Villa Gyllenberg esineistöineen ja taideteoksineen on Ane ja Signe Gyllenbergin luoma kokonaistaideteos. Pariskunta asui talossa 1938–1977. Talossa olevat taideteokset ja esineet kertovat erään perheen tarinan, mutta samalla myös aikakauden sisutusihanteista ja eliitin elämäntyylistä.

Puolisoista Ane oli innokkaampi keräilijä, ja valtaosa taideteoksista on hänen hankintojaan. Keräily alkoi 1910-luvun lopulla ja jatkui 1970-luvulle asti. Osa esineistä ja teoksista hankittiin taide- antiikkikauppiaiden kautta, osa hetken mielijohteesta, ja osa tuli perintönä. Helene Schjerfbeck oli Ane Gyllenbergin lempitaiteilija ja kokoelmaan kuuluu 41 taiteilijan teosta. Suuri osa näistä, mukaan lukien toukokuussa 2024 kokoelmaan hankitut Naisen muotokuva, punaista ja mustaa (n. 1930) sekä Pakeneva kreivitär (1917), ovat esillä näyttelyssä ja kotimuseossa. Signe ja Ane Gyllenbergin taidekokoelma käsittää hieman yli 400 teosta ja esinekokoelma reilu 1000 esinettä.

Näyttelysuunnittelu: Lotta Nylund, Siiri Oinonen, Lassi Patokorpi, Mikko Välimäki.

Aukiolo: ke, la, su klo 12–17.

Lisätietoja lipuista ja aukiolosta löydät täältä ja museoon saapumisesta puolestaan täältä.