Stängt för utställningsbyte 10-25.6.2024.

I tiden. Samling Ane Gyllenberg 26.6–29.9.2024

I tiden. Samling Ane Gyllenberg 26.6–29.9.2024

I vilken mån påverkar tidens anda våra inredningsval och vår konstsmak? Samlingsutställningen I tiden. Samling Ane Gyllenberg presenterar Villa Gyllenbergs inredning och konstsamling i ljuset av sin tids stilideal och öppnar upp fönster till tre tidsperioder.

1930-talets flotta miljöer med religiösa och antika föremål och äldre konst leder utställningsbesökaren på en tidsresa till förgångna tider. På 1940–50-talen fanns det ett behov av att skapa ett narrativ om finsk konst och kultur, vilket även satte sin prägel på den gyllenbergska konstsamlingen. Samtidigt samlade Ane Gyllenberg verk av internationellt orienterade kvinnliga konstnärer. På 1960-talet slog modernismen igenom såväl i inredningen som i konstsamlandet och den gyllenbergska samlingen kompletterades med bland annat finsk konstgrafik och stora oljemålningar av Juhani Linnovaara.

I hemmuseet får vi uppleva stämningen av ett borgarhem vid mitten av 1900-talet och får en inblick i livet på Villa Gyllenberg till vardag och fest. Villa Gyllenberg var ett representationshem, men också scen för konst- och antiksamlingen. Villa Gyllenberg med sin inredning och konstsamling är ett helhetskonstverk skapat av Ane och Signe Gyllenberg. Paret bodde i huset från 1938 till 1977. Husets konstverk och föremål vittnar om en familjs historia, men också om inredningsideal och elitens livsstil kring mitten av 1900-talet.

Av makarna var Ane den ivriga samlaren och de flesta av konstverken är inköpta på hans initiativ. Samlandet började på 1910-talet och fortsatte in på 1970-talet. En del av föremålen köptes genom antik- och konsthandlare, medan andra var impulsköp och en del var arvegods. Helene Schjerfbeck var Ane Gyllenbergs favoritkonstnär och det ingår 41 verk av konstnären i samlingen. En stor del av dessa, inklusive de i maj 2024 inköpta Dam i rött och svart (ca 1930) samt Den flyende grevinnan (1917), ses i utställningen och hemmuseet. Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling omfattar dryga 400 verk och föremålssamlingen ca 1000 föremål.

Utställningsplanering: Lotta Nylund, Siiri Oinonen, Lassi Patokorpi, Mikko Välimäki.

Öppethållning: ons, lör, sön kl. 12–17.

Läs mera om biljetter och öppethållning här, och besöksanvisningar här.