Museo auki ke-to 12-17 & la-su 11-17.

Elin Danielson-Gambogin teos hankittu Villa Gyllenbergin taidemuseoon

Elin Danielson-Gambogin teos hankittu Villa Gyllenbergin taidemuseoon

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kokoelma karttui 27.4.2023 Elin Danielson-Gambogin (1861–1919) teoksella. Maalauksen nimi on Teepöydän ääressä, 1904, (öljy kankaalle, 60 x 81 cm) ja se ostettiin Hagelstamin huutokaupasta. Teoksessa kolme naista istuu pöydän ääressä iltateen ääressä, ajatuksiinsa vaipuneina. Danielson-Gambogin taitava valon ja värin kuvaus on teoksessa keskeistä, kauniin kattovalaisimen lämmin hehku luo kotoisan tunnelman. Mallit ovat taiteilijan sukulaisia ja teos on maalattu Italiassa asuneen Danielson-Gambogin ollessa vierailulla Suomessa.

”Olemme todella iloisia tästä uudesta teoshankinnasta”, sanoo museon intendentti Lotta Nylund. ”Tämä on hieno täydennys taidekokoelmaamme, jossa ei ole montaa tämän kaltaista arkielämän kuvausta. Kokoelmassa ei ennestään ole ollut Elin Danielson-Gambogin teoksia. Taiteilija muutti Italiaan 1800-luvun lopulla, eikä hänen nimensä ollut kovin tunnettu Gyllenbergien aikaan eikä hänen teoksiaan ollut saatavilla. Teoksessa on samankaltainen levollinen tunnelma, kuin monissa muissa Signe ja Ane Gyllenbergin säätön kokoelman teoksissa, kuten Pekka Halosen maalauksessa Soittotunnin jälkeen.”

Signe ja Ane Gyllenbergin taidekokoelmaan kuului 380 taideteosta ja myöhemmin Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö on kartuttanut kokoelmaa. Teepöydän ääressä on esillä Villa Gyllenbergin kotimuseon salongissa ja yleisön nähtävissä 3.5.2023 alkaen.

Kuva: Hagelstams & Co.