Stängt för utställningsbyte 10-25.6.2024.

Målning av Elin Danielson-Gambogi till konstmuseet Villa Gyllenberg

Målning av Elin Danielson-Gambogi till konstmuseet Villa Gyllenberg

Signe och Ane Gyllenbergs stiftelses samling utökades 27.4.2023 med ett verk av Elin Danielson-Gambogi (1861–1919). Målningen heter Vid tebordet, 1904 (olja på duk, 60 x 81 cm) och köptes på Hagelstams auktion. Målningen visar tre kvinnor sittande vid ett bord över kvällsteet, var och en försjunken i sina tankar. Danielson-Gambogis skickliga återgivning av ljus och färger framkommer i målningen. Den vackra taklampans varma sken skapar en hemtrevlig stämning. Modellerna var konstnärens släktingar och verket målades när Danielson-Gambogi, som var bosatt i Italien, var på besök i Helsingfors.

”Vi är mycket glada över nyförvärvet”, säger museets intendent Lotta Nylund. ”Det här är ett fint tillskott till vår konstsamling med endast ett fåtal alldagliga motiv. Det här är samlingens första verk av Elin Danielson-Gambogi. Konstnären flyttade till Italien i slutet av 1800-talet, hennes namn var inte så känt under Signe och Ane Gyllenbergs tid och få av hennes verk fanns till salu. Verkets rofyllda stämning är lik den i flera andra verk i Signe och Ane Gyllenbergs stiftelses samling, såsom Pekka Halonens Efter gitarrlektionen.”

Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling bestod av 380 konstverk och senare har Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse utökat samlingen. Vid tebordet finns till påseende i Villa Gyllenbergs salong från och med 3.5.2023.

Bild: Hagestams & Co.