Museo auki ke, la, su klo 12-17.

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kirjakokoelma nyt Finnassa

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kirjakokoelma nyt Finnassa

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kirjakokoelma on julkaistu finna.fi -palvelussa. Kirjakokoelma kuului aikanaan säätiön perustaneelle Gyllenbergin pariskunnalle, ja kokoelma sijaitsee koti- ja taidemuseo Villa Gyllenbergissä, joka oli aikanaan parin koti. Kirjakokoelma päätyi säätiölle pariskunnan testamenttilahjoituksena.

Kirjakokoelmaan kuuluu 722 nidettä, joista 185 on Finnasta. Teosten pääpaino on uskonnollisessa ja yhteiskuntaa käsittelevässä kirjallisuudessa. Vanhin teos on Novum testamentum vuodelta 1639. Kokoelmasta löytyy joitain harvinaisuuksia, kuten Anders Zetterbergin Journalisten, eller Utwalda Samlingar i Blandade Ämnen hämtade i synnerhet ur de Nyaste och Bästa Engelska Journaler; till nytta och nöje för Medborgare af bägge könen vuodelta 1794, Cholera Bullentinerpe: Dagsförteckningarne öfwer dem af Åbo Stads Innevånare, hwilka insjuknat, tillfrisknat eller dödt i Cholera Farsoten 1831–1832 vuodelta 1832 sekä Suomen kirjallisuuden seuran vuonna 1852 julkaisema Biblia: Pyhä Raamattu. Osa kokoelman vanhimmista teoksista konservoitiin syksyllä 2020. Löydät kirjakokoelman tämän linkin kautta.

Teoksia ei voi lainata, mutta tutkijoilla on mahdollisuus päästä tutustumaan yksittäisiin niteisiin. Kiinnostuneiden tulee ottaa hyvissä ajoin yhteyttä museon amanuenssi Sofia Simeliukseen, sofia.simelius@gyllenbergs.fi.