Museo auki ke-to 12-17 & la-su 11-17.

Villa Gyllenberg sulkeutuu lokakuussa 2020 peruskorjauksen ja laajennusosan rakentamisen takia yli vuodeksi

Villa Gyllenberg sulkeutuu lokakuussa 2020 peruskorjauksen ja laajennusosan rakentamisen takia yli vuodeksi

Villa Gyllenberg sulkee ovensa sunnuntai-iltana 11.10.2020, kun käynnissä oleva Salatun tiedon tie -näyttely päättyy. Helsingin Kuusisaaressa sijaitsevassa koti- ja taidemuseossa käynnistyy vuodenvaihteessa laaja remontti, jossa uusitaan museon vanhentunut talotekniikka sekä rakennetaan uusi laajennusosa vastaamaan kasvaneen kävijämäärän tarpeisiin.

Uusi laajennusosa rakennetaan palvelemaan nykyisiä kävijämääriä

Villa Gyllenbergin kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuosina harppauksin. Kun museossa kymmenen vuotta sitten kävi vielä vain noin 3000 kävijää vuodessa, oli vuonna 2019 kävijöitä ennätykselliset 28 500 – ja tämäkin yli 60 prosenttia enemmän kuin aiempana vuotena.

”Olemme todella iloisia, että ihmiset ovat löytäneet Villa Gyllenbergiin. Kävijämääriemme kasvu on kulkenut käsi kädessä museotoimintamme ammattimaistumisen sekä onnistuneiden näyttelyvalintojen kanssa. Samalla olemme voineet laajentaa museon aukioloaikoja, ja Museokortin myötä olemme tavoittaneet myös yhä uusia kävijöitä”, kommentoi intendentti Siiri Oinonen.

Kävijämäärien kasvun myötä museon tilojen päivitystarve on korostunut. Kotimuseon puoli, Ane ja Signe Gyllenbergin kotitalo on rakennettu vuonna 1938, ja taidenäyttelyitä varten rakennettu galleriaosa puolestaan avattiin 1980.

”Esimerkiksi museon nykyinen sisäänkäynti talomuseon puolella jää ruuhkaisina päivinä ahtaaksi, ja myös museon oheispalvelut kaipaavat isompia tiloja.”

Talotekniikan päivittämisen lisäksi tulevassa remontissa rakennetaan täysin uusi laajennusosa nykyisen gallerian ja talomuseon yhdistävän käytävän paikalle. Reilun sadan neliön lisäosaan tehdään muun muassa uusi sisäänkäynti, tilat lipunmyynnille sekä museokaupalle. Remontissa parannetaan myös museokahviota sekä henkilökunnan sosiaalitiloja. Lisäosan suunnittelusta vastaa helsinkiläinen Nomad Arkkitehdit.

Oinonen kommentoi: ”Uusi lisäosa tulee kunnioittamaan sekä vanhan kotitalon että galleriaosan rakennusten luonnetta, mutta edustaa samalla selkeästi omaa aikaansa. Laajennus parantaa museon saavutettavuutta ja kävijöiden museokokemusta. Varsinaisiin näyttelytiloihin ei teknisten parannusten lisäksi tule muutoksia.”

Villa Gyllenberg avataan uudelleen museon omaa kokoelmaa esittelevällä näyttelyllä rakennustöiden valmistuttua alkuvuodesta 2022.

Havainnekuva, Arkkitehtisuunnittelu Nomad Arkkitehdit Oy, valokuvasovitus Noyale. Valokuva: Niklas Mäkelä.