Museo auki ke, la, su klo 12-17.
Ajan hengessä. Kokoelma Ane Gyllenberg
Missä määrin ajan henki vaikuttaa siihen, miten me sisustamme, ja minkälaisesta taiteesta me pidämme? Näyttely Ajan hengessä. Kokoelma Ane Gyllenberg tarkastelee Villa Gyllenbergin taidekokoelmaa ja sisustusta osana aikansa tyyli-ihanteita ja avaa ikkunan kolmeen aikakauteen.
Näyttelykävijä pääsee osaksi 1930-luvun ylellistä sisustusta, jossa antiikkiesineet, vanha taide ja uskonnolliset esineet vievät aikamatkalle kaukaiseen menneisyyteen. 1940–50-luvuilla rakennettiin suomalaisuuden tarinaa, mikä heijastuu myös Gyllenbergin kokoelmassa. Toisaalta Ane Gyllenberg keräsi myös kansainvälisesti suuntautuneiden naistaiteilijoiden teoksia. 1960-luvulla modernismi löi läpi niin sisustuksessa kuin Gyllenbergin taidekokoelmassa.
Kotimuseon puolella astutaan Gyllenbergien kotiin, jossa voi kokea 1900-luvun puolivälin porvariskodin tunnelmaa ja sen elämää arkena ja juhlana. Villa Gyllenberg oli edustuskoti sekä taide- ja antiikkikokoelman näyttämö. Villa Gyllenberg esineistöineen ja taideteoksineen on Ane ja Signe Gyllenbergin luoma kokonaistaideteos. Pariskunta asui talossa 1938–1977. Talossa olevat taideteokset ja esineet kertovat erään perheen tarinan, mutta samalla myös aikakauden sisutusihanteista ja eliitin elämäntyylistä.
Puolisoista Ane oli innokkaampi keräilijä, ja valtaosa taideteoksista on hänen hankintojaan. Keräily alkoi 1910-luvun lopulla ja jatkui 1970-luvulle asti. Osa esineistä ja teoksista hankittiin taide- antiikkikauppiaiden kautta, osa hetken mielijohteesta, ja osa tuli perintönä. Helene Schjerfbeck oli Ane Gyllenbergin lempitaiteilija ja kokoelmaan kuuluu 39 taiteilijan teosta. Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö tekee edelleen uusia hankintoja kokoelmaan.
Monet antiikkiesineistä ja huonekaluista on konservoitu vuonna 2021 museon ollessa peruskorjattavana. Pikkusalonkiin teetettiin uudet verhot. Juuri ennen remonttia löytyi rullalla ollut vanha maalaus, Fortuna Guido Renin (1575–1642) mukaan, joka entisöitiin ja pääsee nyt ensi kertaa esille. Signe ja Ane Gyllenbergin taidekokoelma käsittää hieman yli 400 teosta ja esinekokoelma reilu 1000 esinettä.
Kotimuseosta kertova julkaisu Villa Gyllenberg – Koti Kuusisaaressa (2021) esittelee huvilan elämää, esineistöä ja sisustusta. Kirja julkaistaan yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Parvsin kanssa, ja sen on kirjoittanut Lassi Patokorpi.
Näyttelysuunnittelu: Lotta Nylund, Siiri Oinonen, Lassi Patokorpi, Mikko Välimäki.