Museet öppet ons-tor 12-17 & lör-sön 11-17.

I tiden. Samling Ane Gyllenberg

I tiden. Samling Ane Gyllenberg

I vilken mån påverkar tidens anda våra inredningsval och vår konstsmak? Utställningen I tiden. Samling Ane Gyllenberg presenterar Villa Gyllenbergs inredning och konstsamling i ljuset av sin tids stilideal och öppnar upp fönster till tre tidsperioder.

1930-talets flotta inredning med religiösa och antika föremål och äldre konst leder utställningsbesökaren på en tidsresa till förgångna tider. På 1940–50-talen fanns det ett behov av att skapa ett narrativ om finsk konst och kultur, vilket även satte sin prägel på den gyllenbergska konstsamlingen. Samtidigt samlade Ane Gyllenberg verk av internationellt orienterade kvinnliga konstnärer. På 1960-talet slog modernismen igenom såväl i inredningen som i konstsamlandet.

I hemmuseet får vi uppleva stämningen av ett borgarhem vid mitten av 1900-talet och får en inblick i livet på Villa Gyllenberg till vardag och fest. Villa Gyllenberg var ett representationshem, men också scen för konst- och antiksamlingen. Villa Gyllenberg med sin inredning och konstsamling är ett helhetskonstverk skapat av Ane och Signe Gyllenberg. Paret bodde i huset från 1938 till 1977. Husets konstverk och föremål vittnar om en familjs historia, men också om inredningsideal och elitens livsstil kring mitten av 1900-talet.

Av makarna var Ane den ivriga samlaren och de flesta av konstverken är inköpta på hans initiativ. Samlandet började på 1910-talet och fortsatte in på 1970-talet. En del av föremålen köptes genom antik- och konsthandlare, medan andra var impulsköp och en del var arvegods. Helene Schjerfbeck var Ane Gyllenbergs favoritkonstnär och det ingår 39 verk av konstnären i samlingen. Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse gör fortfarande nyförvärv.

Många av möblerna och föremålen har konserverats under museets grundrenovering 2021. Nya gardiner specialtillverkades till lilla salongen. En stor målning, Fortuna efter Guido Reni (1575–1642), som hittades inrullad strax innan renoveringen har restaurerats och ställs nu ut för första gången. Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling omfattar dryga 400 verk och föremålssamlingen ca 1000 föremål.

Publikationen Villa Gyllenberg – Ett hem på Granö (2021) berättar om villans liv, föremål och inredning. Boken publiceras i samarbete med Förlaget Parvs och den är skriven av Lassi Patokorpi.

Utställningsplanering: Lotta Nylund, Siiri Oinonen, Lassi Patokorpi, Mikko Välimäki.