Museo auki ke-to 12-17 & la-su 11-17.

Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma 11.5.–11.9.2022

Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma 11.5.–11.9.2022

Kadotettu satumaailma herää jälleen henkiin

Torsten Wasastjerna (1863–1924) oli merkittävä Suomen kultakauden taiteilija. Hänen keskeinen taiteellinen tuotantonsa ajoittuu 1880-luvulta 1910-luvulle. Wasastjerna opiskeli Düsseldorfissa ja Pariisissa ja siirtyi realistisesta maisemamaalauksesta impressionismiin ja symbolismiin. Näyttelyssä esitellään hänen koko tuotantoaan aina Düsseldorfin opiskeluaikojen töistä 1920-luvun viimeisten vuosien maisemiin.

1900-luvun vaihteessa hän maalasi hyvin suurikokoisia satu- ja fantasia-aiheisia maalauksia. Taustalla oli Wasastjernan huoli siitä, että sadun ja mielikuvituksen maailma väistyy ja katoaa järkiperäisen rationalismin voittokulun tieltä. Maalauksissaan Wasastjerna herättää henkiin kadotetun satumaailman.

Torsten Wasastjerna oli oman tiensä kulkija. Wasastjerna ajatteli, että vaikka oma aika ei hänen taiteellisia pyrkimyksiään ymmärtäisi, niin tulevat polvet oivaltaisivat hänen taiteensa omintakeisuuden ja osaisivat arvostaa sitä. Onko nyt kenties sen aika?

Nykyihmisille satu- ja fantasia-aiheet sekä visuaalinen tyyli ovat tuttuja fantasiakirjallisuudesta ja -elokuvista, satujen kuvaperinteestä ja tietokonepelien estetiikasta. Samoin olemme huolestuneita luonnon monimuotoisuuden kadosta sekä taiteiden ja mielikuvituksen vähäisestä arvostuksesta tehokkuuden aikakaudella. Wasastjernan teokset tuntuvat yllättävän nykyaikaisilta.

Taidemaalari, runoilija, kuvanveistäjä, valokuvaaja

Wasastjerna oli monipuolinen ja tuottelias taiteilija. Hän oli hyvä piirtäjä, ahkera maalari, kuvanveistäjä ja graafikko. Lisäksi hän kirjoitti useita runoteoksia ja muita kirjallisia julkaisuja, harrasti valokuvausta, soitti viulua ja jopa sävelsi joitakin laulelmia omista runoistaan. Hän julkaisi lukuisia runokirjoja, proosatekstejä ja pamfletinomaisia kirjoituksia sekä toi kärkkäästi esiin näkemyksiään sanomalehdissä. Hän oli lisäksi yksi maamme ensimmäisiä modernin taidegrafiikan tekijöitä, vaikka tällainen puoli hänen taiteestaan on jäänyt jälkipolville varsin tuntemattomaksi. Wasastjerna toimi myös kuvanveistäjänä, mutta tämäkin osa hänen tuotantoaan on jäänyt vähälle huomiolle kuten myös hänen keramiikkansa.

Unohdettu taiteilija nostetaan nyt esiin näyttelyn ja kirjan voimin

Torsten Wasastjerna on saanut vähän huomiota osakseen. Villa Gyllenbergin näyttely kartoittaa ja uudelleenarvioi Wasastjernan taidetta osana aikansa taidekenttää. Jotkut näyttelyn maalauksista, piirustuksista ja grafiikanlehdistä eivät ole olleet esillä yli sataan vuoteen ja osa on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä.

Näyttelyn ohessa julkaistaan sen kuraattorin, FT Erkki Anttosen kirjoittama teos Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma (Parvs). Kirjassa keskitytään erityisesti taiteilijan suurikokoisiin symbolistisiin fantasia- ja satuaiheisiin, jotka ovat jääneet aikaisemmassa tutkimuksessa vähälle huomiolle.

Kuva: Torsten Wasastjerna, Enkeli Mikael lohikäärmeen voittaneena, 1900–1906. Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

Museon aukioloajat ovat ke, la, su klo 12-17.
Ryhmävaraukset sähköpostitse villa@gyllenbergs.fi

Lue lisää lipuista ja aukiolosta.