Museo suljettu näyttelyvaihdon vuoksi 10.-25.6.2024.

Werner von Hausen – unohdettu klassikko 13.9.2023–14.1.2024

Werner von Hausen – unohdettu klassikko 13.9.2023–14.1.2024

Tämä näyttely on ensimmäinen retrospektiivinen Werner von Hausenin (1870–1951) tuotantoa esittelevä näyttely. Näyttely seuraa von Hausenin elämää ja tuotantoa Ranskassa, Egyptissä, Italiassa, Alankomaissa ja Pohjoismaissa. Maisemamaalauksissa näkyvät niin pohjoisen luonto kuin Välimeren kirkkaat värit ja loistelias valo. Kiinnostus antiikin aikaan ilmenee rauniomaalauksissa ja antiikin kuvia jäljentävissä teoksissa. Hausenin antimoderni ja klassismiin nojaava taide etsi ikuista totuutta.

Lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden, kuten Émile Bernardin, Ivan Aguélin ja Bruno Aspelinin kanssa luodut ystävyyssuhteet ja verkostot, sekä norjalaissyntyisen vaimon vaikutus ovat näyttelyssä keskeinen teema. Moni teos kuvaa taiteilijan perhettä tai sen asuinympäristöä, ja esillä on myös teoksia von Hausenin ystäviltä ja häneen vaikuttaneilta taiteilijoilta.

Werner von Hausen rakennutti yhden Kauniaisten ensimmäisistä huviloista 1900-luvun alussa ja oli mukana luomassa taiteilijasiirtokuntaa Kauniaisiin. Näyttelyssä tuodaan esiin huvilan ja sen yhteyteen rakennetun ateljeen arkkitehtuuria ja sisustusta. Tuotannoltaan monipuolinen von Hausen suunnitteli myös huonekaluja ja taidegrafiikkaa. Lisäksi hän toimi pitkään taideopettajana Kauniaisissa ja Suomen Taideteollisuusyhdistyksessä.

Taiteilijan kiinnostus antimoderniin taiteeseen, sekä henkisyyteen ja antroposofiaan, on sijoittanut hänet taidehistorian marginaaliin. Nyt on aika tuoda esiin hänen taiteellinen tuotantonsa.

Von Hausenin taidetta on viimeksi ollut laajemmin esillä vuonna 1974. Esille tulevista 80 teoksesta moni on julkisesti esillä ensimmäistä kertaa. Näyttelyn kuraattorina toimii taidehistorioitsija Laura Gutman, joka on tutkinut Werner von Hausenia usean vuoden ajan. Näyttelyn yhteydessä on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön toimesta julkaistu Gutmanin kirjoittama, runsaasti kuvitettu näyttelyjulkaisu.

Kuva: Werner von Hausen, Caprissa sijaitsevan talon terassi, 1929, öljy kankaalle, liimattu pahville, yksityiskokoelma. Kuva: Matias Uusikylä / Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.

Museo on auki ke, la ja su klo 12–17. Lisätietoja lipuista ja aukioloajoista.