Museet öppet ons, lör, sön kl. 12-17.

Werner von Hausen – en bortglömd klassiker 13.9.2023–14.1.2024
Hösten 2023 öppnas den första retrospektiva utställningen över Werner von Hausens (1870–1951) produktion på Villa Gyllenberg. Utställningen följer von Hausens liv och arbete i Frankrike, Egypten, Italien, Nederländerna och i de nordiska länderna. Landskapsmålningarna återspeglar såväl den nordiska naturen som Medelhavets klara färger och starka ljus. Intresset för antiken kommer till uttryck i ruinmålningar och i verk som återger antikens bilder. Hausens antimoderna konst tar avstamp i klassicismen och söker den eviga sanningen.
Centrala teman i utställningen är de vänskapsband och nätverk von Hausen knöt med flera finländska och internationella konstnärer såsom Émile Bernard, Ivan Aguéli och Bruno Aspelin, samt hans norskfödda hustrus inflytande. Många av verken skildrar konstnärens familj och den miljö i vilken de levde, men det finns också verk av von Hausens vänner samt av konstnärer som har influerat honom.
Werner von Hausen lät bygga en av de första villorna i Grankulla i början av 1900-talet, och han var med om att skapa en konstnärskoloni i Grankulla. I anslutning till villan byggdes en ateljé, och byggnadernas arkitektur och inredning presenteras också på utställningen. Den mångsidigt produktiva von Hausen designade även möbler och gjorde konstgrafik. Dessutom verkade han i många år som lärare i bildkonst i Grankulla och på Konstflitföreningen i Finland.
Konstnärens intresse för antimodern konst liksom för andlighet och antroposofi har placerat honom i konsthistoriens marginaler. Nu är det dags att lyfta fram hans konstnärliga produktion.
Von Hausens konst ställdes ut i större omfattning senast 1974. Många av de 80 verk som ställs ut visas nu för första gången offentligt. Utställningens kurator är konsthistoriker Laura Gutman, som har studerat Werner von Hausen i flera år. Utställningen kommer att åtföljas av en rikt illustrerad publikation skriven av Laura Gutman.
Bild: Detalj av Werner von Hausens verk, Innergård, Capri, 1929, vattenfärg på papper, 48 x 35,7 cm, Åbo konstmuseum. Bild: Vesa Aaltonen / Åbo konstmuseum.