Museet öppet ons, lör, sön kl. 12-17.

Signe och Ane Gyllenbergs stiftelses konst- och föremålssamling nu i Finna.fi

Signe och Ane Gyllenbergs stiftelses konst- och föremålssamling nu i Finna.fi

Den gyllenbergska konstsamlingen omfattar i nuläge 410 konstverk varav 380 är inköpta av grundarparet Signe (1895–1977) och Ane (1891–1977) Gyllenberg. Konstverken är huvudsakligen finsk konst från 1800- och 1900-talen, men även äldre europeiska konstverk är representerade. Nästan fyrtio verk av Ane Gyllenbergs favoritkonstnär Helene Schjerfbeck finns med i samlingen. Föremålssamlingen inventerades och katalogiserades ingående år 2020 och alla dess föremål och möbler har i tiderna funnits i det gyllenbergska hemmet. Samlingen inkluderar bland annat flera serviser, silverföremål samt möbler.

Många av konstverken och föremålen i samlingarna är sällan om någonsin utställda, men i och med publiceringen i Finna-fi förbättras tillgängligheten avsevärt. Den gyllenbergska stiftelsens foto- och bibliotekssamling kommer att publiceras senare.

Villa Gyllenberg är stängt till och med januari 2022 på grund av en omfattande renovering, men via Finna.fi kan man nu bekanta sig med samlingarna var och när som helst. Bekanta dig med samlingarna via den här länken.