Museet öppet ons-tor 12-17 & lör-sön 11-17.

Stiftelsens instrument

Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse äger ett flertal instrument, varav en del finns på museet och en del innehas av stipendiater.

Bergonziviolinen

Violinen är byggd av Carlo Bergonzi (1683–1747) år 1732 i Cremona. I den italienska staden tillverkades under 1600- och 1700-talen stränginstrument av fullständigt enastående kvalitet. Carlo Bergonzi var Antonio Stradivarius’ elev och violinerna som de byggde anses vara de finaste i världen. Instrumenten är väldigt eftertraktade än i dag bland professionella musiker. Stiftelsen köpte violinen år 2005 av Paavo Berglund som önskade att violinen skulle stanna i finländsk ägo. Violinen ägdes före honom av bl.a. Isaac Stern.


Bergonzi-violinen innehavs för närvarande av Minna Pensola. Läs mera om Minna på hennes hemsida www.minnapensola.fi.


Rombachviolinen

Stiftelsen lät tillverka en exakt kopia av Bergonzi-violinen. Den byggdes 2008 av violinbyggarna Johann Rombach och Masayuki Komatsu i Wien. Violinen är deponerad hos Sibelius-Akademin för vidare utlåning åt akademins studenter.

Signes flygel

Signe Gyllenbergs gamla flygel står på hedersplats i vardagsrummet. Den gamla flygeln är restaurerad.

Steinwayflygel

År 1998 köptes en vit Steinway flygel till galleriet. Eva Ollikainen var den första som spelade en pianokonsert och efter henne har artister som Gergely Bogányi, Robert Wells, Antti Siirala, Erik T. Tawaststjerna, Gustav Djupsjöbacka, Leif Segerstam m.fl. uppträtt. Flygeln grundrenoverades år 2013.


Salviharpan

Salvi Iris Gold-harpan köptes 2001. Harpan har spelats av bl.a. Riitta Paavola, Lily-Marlene Puusepp, Päivi Viitanen och Saija Lahtinen. 1.10.2015 deponerades harpan hos Sibelius-Akademin för att utlånas åt akademins studenter.


Neupertcembalon

År 2002 införskaffades en cembalo av märket Neupert till museet. Cembalon är nuförtiden deponerad hos Sibelius-Akademin och lånas ut åt studenter i behov av ett övningsinstrument eller används vid övningar och konserter i Musikhuset.