Museet öppet ons, lör, sön kl. 12-17.

Villa Gyllenberg - Ett hem på Granö

Villa Gyllenberg - Ett hem på Granö

Villa Gyllenberg – Ett hem på Granö är en tidsresa till samlarparets Signe och Ane Gyllenbergs villa, som i dag fungerar som ett stämningsfullt konst- och hemmuseum.

Boken beskriver arkitekturen och inredningen i villan som stod färdig 1938 samt Gyllenbergs konst- och antiksamling, i vilken det ingår bland annat silver och porslin. Boken berättar också om paret Gyllenbergs liv och leverne i villan: hur herrskapet och tjänstefolket bodde, hur man tog hand om trädgården på den natursköna tomten och hurdana middagsbjudningar man ordnade. Det tecknas en bild av ett traditionellt ståndsmässigt hem och liv, som ändå inte förblev opåverkat av tidens förändringar.

Det rikt illustrerade verket förmedlar den magiska stämningen som skapas av dialogen mellan natur, konst och antika möbler.

Bokens skribent, forskaren Lassi Patokorpi är museichef på Raseborgs museum och fungerar som styrelseordförande för ICOM Finska nationella kommittén rf. Han har tidigare arbetat som specialforskare på Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse. Förordet har skrvits av Villa Gyllenbergs intendent Lotta Nylund. Fotografierna som fotografen Katja Hagelstam tagit utgör en central del av boken.

Boken har förverkligats i samarbete med Förlaget Parvs och kan köpas via Parvs nätsidor.